Algemeen | energiebeheersysteem (EBS) vanaf 2018 verplicht

Vanaf 2018 is een energiebeheersysteem (EBS) voor veel bedrijfstakken verplicht gesteld.

In sectoren waar klimaatinstallaties voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor het energiegebruik van bedrijfsgebouwen wordt het toepassen van energiemanagementsystemen per 1 januari verplicht. Met behulp van een EBS (energie registratie- en bewakingssysteem, een onderdeel van EMS) is het relatief eenvoudig om concrete aanpassingen en acties door te voeren die tot forse energie- én kostenbesparingen kunnen leiden. Monitoring van het energiegebruik, door het gebruik van slimme meters, ligt daarbij voor de hand, maar extra energiebesparingen worden vooral bereikt door het beter afstellen van klimaatinstallaties. Dat laatste geldt voor 70 procent van de gebouwinstallaties in Nederland.Om welke bedrijfstakken gaat het?
Bedrijfstakken waar een EBS wordt opgenomen in de erkende maatregel sectorlijsten (EML) zijn:
– Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
– Kantoren
– Onderwijsinstellingen
– Mobiliteitsbranche
– Sport en recreatie
– Hotels en restaurants
– Tankstations en autowasinrichtingen
– Detailhandel

De vorm van het EMS en de sturing van de klimaatinstallaties is afhankelijk van de grootte van het gebouw en hoogte van het energieverbruik, zodat de terugverdientijd altijd (ruim) onder de vijf jaar blijft.

Erkende maatregel
Een erkende maatregel is een energiebesparende maatregel waarvan verwacht wordt dat die zich binnen vijf jaar terugverdient. Op grond van artikel 2.15 van de Wet Milieubeheer zijn deze maatregelen verplicht.

Meer weten over de verplichting energiebeheersysteem (EBS) leest u in dit artikel.

Bron: http://www.innax.nl/actueel/ebs-vanaf-1-januari-2018-bedrijfstakken-verplicht/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.