De nieuwe warmteopwekking bij HWW Schildershoek is uitgevoerd volgens het concept “variabel debiet”. In dit concept is de warmteopwekking en het achterliggende transportsysteem zo veel als mogelijk direct afgestemd op de warmtevraag uit het gebouw. De hoeveelheid en verdeling van verwarmingswater wordt vraaggestuurd door de circulatiepompen op de verdeler/verzamelaar op constant drukverschil te regelen. De afnemers (radiatoren) in de ruimten zijn voorzien van regelende (thermosstatische) kranen. Wanneer deze dicht sturen zullen de voorliggende circulatiepompen terugregelen in toeren en minder water verplaatsen.
Voor juiste werking van het concept dienen de ketels en het primaire circuit zonder evenwichtsfles te worden uitgevoerd en zonder primaire ketelpompen. De geselecteerde nieuwe ketel is geschikt voor zogenaamde “no-flow werking”.
Het voorkomen van “overdebiet” bij deellast is essentieel voor een goed presterende verwarmingsinstallatie. Voordelen van dit concept in deellast zijn:
- Energiebesparing door minder verbruik van pompenergie;
- Energiebesparing door minder transportverlies;
- Een aanzienlijk hoger ketel- condensatierendement door lagere retourtemperaturen[1].
Tijdens het inbedrijf nemen en waterzijdig inregelen van de nieuwe installatie is het voorkomen van ongewenst “overdebiet” bij deellast een belangrijk aandachtspunt geweest.
[1] In overleg is besloten om de huidige warm tapwaterbereiding zoals deze nu is opgesteld geheel te handhaven. Hierdoor is het noodzakelijk om met ketel 1 voor het warm tapwaterdeel een hoge aanvoertemperatuur te maken. Gevolg is ook dat de retourtemperatuur vanuit deze groep relatief hoog zal zijn (ca. 65°C).