Gemeente Den Haag | start Duurzaamheidskring

Peter Rolf

Energy Retrofit heeft opdracht ontvangen voor het samenstellen en begeleiden, evenals het monitoren en evalueren van een lokale duurzaamheidskring voor zorginstellingen in Den Haag. Het doel is energie besparen, werken aan duurzame thema’s en het informeren van de achterban.

De looptijd van het project is 3 jaar. Opdrachtgever is Gemeente Den Haag.

Gezien het succes van eerdere duurzaamheidskringen -onder andere Grafische Media, Haagse musea, Haagse theaters en Gebedshuizen- is het ontwikkelen van een lokale kring voor zorginstellingen zinvol vanwege:

  1. het besparingspotentieel. Zorginstellingen zijn grote energieverbruikers. De energiekosten per patiënt bedragen gemiddeld 156 euro per maand dit is ongeveer hetzelfde als een heel gezin per maand kwijt is. Bijvoorbeeld: de energiekosten werden bij een verduurzamingsactie met behoud van klimaatcomfort in een huis van zorginstelling Florence in drie jaar met 40% verlaagd.
  2. de verwachting dat door aandacht voor het milieu van de zorginstellingen, de bewoners en medewerkers ook bewust worden van duurzaamheid en ernaar gaan handelen;
  3. het aantal (ca 12) zorginstellingen en het gezamenlijk aantal van ruim 110 gebouwen in Den Haag.

Gemeente Den Haag heeft haar ambitie uitgesproken voor een CO2-neutrale en klimaatneutrale stad in 2040. Dit is beter voor het klimaat, levert besparingen op en is gunstig voor de werkgelegenheid.

Het primaire doel van de kring is reductie van de CO₂ uitstoot. De deelnemers uit andere Haagse kringen hebben in de eerste drie jaar tussen de 15 en 40% energie bespaard. Dit werd niet alleen bereikt door bouwkundige ingrepen maar voornamelijk door gedragsmaatregelen.

Secundair doel is het gezamenlijk werken aan andere duurzame thema’s dan CO2-besparing. Tijdens iedere bijeenkomst wordt een specifiek thema aangepakt. Welk thema dat is bepaalt de groep zelf.

Tertiair doel is het bereiken van de achterban. Het creëren van bewustwording. Het bieden van kennis over, en inzicht in de mogelijkheden van verduurzaming; de medewerkers een handelingsperspectief geven. De deelnemers dienen de inhoud van de bijeenkomsten ten minste terug te koppelen naar de achterban.

Tijdens iedere bijeenkomst wordt een specifiek thema aangepakt. Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn; energiebesparing, erkende maatregelen, duurzame inkoop, afvalverwerking, circulair bouwen en All electric concepten.

Heeft u tips of vragen over dit project? Mail naar info@energyretrofit.nl.

Peter Rolf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.