Algemeen | Energy Retrofit voert verplichte Energie audits uit (EED)

Energy Retrofit

Sinds 2015 verplicht de Nederlandse Overheid grotere organisaties tot het uitvoeren van structureel onderzoek naar energiebesparing. Deze verplichting komt voort uit de tijdelijke regeling de European Energy Directive 2012/27//EU, of kortweg EED genoemd.

De energie-audit is elke vier jaar verplicht voor de volgende ondernemingen:

  • bedrijven die 250 personen/fte of meer werkzaam hebben, óf
  • bedrijven met een jaaromzet groter dan €50 miljoen én daarnaast een jaarlijks balanstotaal hebben van meer dan €43 miljoen.

Niet alle bedrijven zijn verplicht een energie-audit uit te voeren. Uitzonderingen voor EED verplichte bedrijven zijn ondernemingen die zijn toegetreden tot de MEE of de MJA3 óf die Europees of internationaal gecertificeerd zijn (zoals ISO14001, ISO50001, BREEAM, LEED).

Wat is een EED energie-audit?

Een EED energie-audit biedt feitelijk een soort nulmeting van het energiegebruik van de organisatie. De rapportage bevat minimaal de volgende verplichte onderdelen:

  • Een beschrijving van de relevante energiegebruikers;
  • Een energiebalans van bestaande energiestromen (inclusief vervoer);
  • Een beschrijving van de belangrijkste factoren die het energieverbruik beïnvloeden;
  • Een beschrijving van mogelijke kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen;
  • Een gekwantificeerd overzicht van haalbare maatregelen voor de komende 4 jaar;
  • Elke 4 jaar dient de energie-audit geactualiseerd te worden.

De audit bestaat onder andere uit een overzicht van de energiestromen, inclusief vervoer, factoren die het energieverbruik beïnvloeden, potentiele energiebesparende maatregelen en een plan van aanpak. Hierbij wordt naast de kennis van adviseurs gebruik gemaakt van erkende maatregelenlijsten.

De uitvoering van een energie-audit verloopt als volgt:

  1. Voorbereiding:

    Bij een energie-audit vragen wij vooraf zoveel mogelijk informatie bij u op om ons goed voor te bereiden op een opname op locatie. Deze informatie betreft principeschema’s, gegevens van technische installaties en het energiegebruik.

  2. Opname op locatie:

    Om alle aspecten van energiebesparing goed te kunnen beoordelen brengen wij op locatie de situatie in kaart. Hierbij wordt onze adviseur begeleid door een contactpersoon en interviewt betrokkenen om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Indien mogelijk wordt het gebouwbeheersysteem onderzocht op eventuele afwijkende kloktijden en instellingen.

  3. Rapportage

    De verzamelde informatie wordt uitgewerkt tot een energiebalans en energiebesparende maatregelen. Het geheel wordt samengevat in een rapportage en in concept aangeboden aan de opdrachtgever. Indien er sprake is van een serie energie-audits worden de maatregelen per gebouw in een overkoepelend concern- rapportage samengevat.

Wilt u meer informatie over de uitvoering van een Energie-audit voor uw organisatie? Neem contact op met Peter Rolf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.