DienstverleningDuurzaamheidEnergieWarmte- en koudeopslag

Onderzoek functioneren warmte- en koude opslag

Energy Retrofit deed onderzoek naar het functioneren van open WKO installaties in Zuid-Holland.

De Omgevingsdienst Haaglanden heeft subsidie ontvangen voor het in kaart brengen van het functioneren van bestaande klimaatinstallaties met een bodemenergiesysteem (open WKO). Er zijn in totaal 42 klimaatinstallaties met een open WKO doorgelicht door een expert in bijzijn van een medewerker van de Omgevingsdienst Haaglanden, 33 installaties bij kantoren en 9 bij glastuinbouwbedrijven. De bevindingen en aanbevelingen zijn in een apart locatierapport verwerkt en naar de gebouweigenaar, gebruiker en/of beheerder gestuurd. Het locatierapport is in veel gevallen een handreiking om in overleg met een installateur of adviseur concrete maatregelen door te voeren en hiermee te komen tot een zo’n groot mogelijke energiebesparing.

De doorgelichte klimaatinstallaties met een bodemenergiesysteem zijn opgedeeld in drie categorieën, goed, gemiddeld en slecht. Van de 42 installaties functioneren er 9 goed, 24 gemiddeld en 9 slecht. Met de juiste aandacht van de gebruiker en doorvoering van maatregelen met een geringe investering kunnen bestaande klimaatinstallaties met bodemenergiesystemen –welke gemiddeld functioneren- relatief eenvoudig worden geoptimaliseerd. Installaties welke slecht functioneren vergen vaak een complexere aanpak en een grotere investering.

Optimalisatie van gemiddeld en slecht functionerende klimaatinstallaties met WKO omvat een groot potentieel voor verduurzaming van de gebouwde omgeving, welke hard nodig is om de gezamenlijke doelstellingen te realiseren. Vanuit die gedachte is het noodzakelijk om alle middelen aan te wenden om optimalisatie te bewerkstellingen. Stilzetten van bestaande WKO-systemen is vernietiging van besparingspotentieel waarvoor veel geld is geïnvesteerd.

Wanneer het functioneren van WKO bij kantoren wordt vergeleken met WKO in de tuinbouwsector komt duidelijk naar voren dat men in de tuinbouw de financiële meerwaarde van koeling en verwarming met een WKO daadwerkelijk inziet. Immers; lagere energiekosten dragen bij aan lagere productiekosten, ofwel een hogere winst. Ook is in de tuinbouwsector de specifieke kennis en interesse bij de gebruiker aanwezig om dit bespaarpotentieel volledig te verzilveren.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de gebruiker of beheerder van het kantoor vaak de specifieke kennis rondom de techniek mist en niet kan overzien of zijn of haar installatie optimaal functioneert. Hierdoor mist bij degene die de energierekening betaalt de urgentie om in actie te komen en maatregelen door te voeren. Er wordt met name gelet op het klimaatcomfort en het voorkomen van storingen. Het bijbehorende energieverbruik is hierbij van ondergeschikt belang.

Uit de rapportage komt een hoog besparingspotentieel naar voren, op dit moment is het echter nog niet mogelijk om het geheel te kwantificeren. Om de besparing daadwerkelijk in beeld te krijgen wordt eind 2017 een vervolgactie uitgevoerd waarbij nagegaan wordt of de aanbevelingen uit de rapportage zijn opgevolgd en zo ja wat het gevolg daarvan is voor het energieverbruik.