DienstverleningDuurzaamheidEnergieReferenties

Duurzaamheidscontroles Den Haag

Energy Retrofit voert 20 duurzaamheidscontroles uit bij bedrijven in de regio Den Haag.

Eind 2015 heeft Peter Rolf van Energy Retrofit in opdracht van Omgevingsdienst Haaglanden samen met een toezichthouder in totaal twintig milieucontroles uitgevoerd. Bij deze milieucontroles is onder andere aandacht besteed aan het aspect duurzaamheid en energiebesparing.

SER Energieakkoord

In september 2013 is SER-Energieakkoord voor duurzame groei gesloten. In dit akkoord voor duurzame groei zijn wijzigingen voorgesteld voor de verplichting voor energiebesparing. Ruim veertig organisaties, waaronder werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen hebben hiermee hun bereidheid getoond om zich hiervoor in te zetten.

De wijzigingen hebben een belangrijke invloed op de verplichting om energiebesparende maatregelen te treffen. Ze zijn vooral gericht op het verduidelijken van de verplichting in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. De uitvoeringspraktijk moet op een eenvoudige manier energiebesparing realiseren. Ook het toezicht op energiebesparing moet eenvoudiger worden.

Energiebesparing vindt zijn oorsprong in de uitwerking van de al in 1993 in de Wet milieubeheer geformuleerde “verruimde reikwijdte”. Sinds 2008 is het specifieke onderdeel Energiebesparing opgenomen in artikel 2.15 Activiteitenbesluit (afdeling 2.6).

In het artikel is de wettelijke plicht voor een ondernemer vastgelegd om alle energiebesparende maatregelen te realiseren. Deze wettelijke plicht is alleen van toepassing als aan de onderstaande toetsingscriteria wordt voldaan:

  • een minimaal jaarlijks elektriciteitsverbruik van 50 000 kWh of een minimaal jaarlijks verbruik van 25 000 m3 aan aardgasequivalenten aan brandstoffen
  • en een terugverdientijd van vijf jaar (of minder) per energiebesparende maatregel

Het artikel richt zich primair op de verantwoordelijkheid van de ondernemer om een zuinig en doelmatig gebruik te waarborgen in de bedrijfsvoering. In eerste instantie moet een ondernemer zelfstandig aan de slag gaan met het realiseren van energiebesparende maatregelen in de bedrijfsvoering (zelfredzaamheid). Het bevoegd gezag bepaalt of de ondernemer voldoende invulling geeft aan deze verantwoordelijk.

Erkende maatregelenlijst

De verplichting om energie te besparen gaat gepaard met het treffen van maatregelen door concrete technieken toe te passen. Op dit punt is de verplichting als gevolg van het SER Energieakkoord verduidelijkt en zijn specifieke erkende maatregelen voor energiebesparing aangewezen via de Activiteitenregeling.

In overleg met branchepartijen en koepelorganisaties worden voor meerdere bedrijfstakken overzichten ontwikkeld met erkende maatregelen voor energiebesparing.

Tijdens de milieucontroles is de checklist energiebesparing van Kenniscentrum Infomil steeds als basis genomen. Mede op basis van deze checklist zijn een aantal mogelijkheden op het gebied van energiebesparing geconstateerd. Deze zijn vervolgnes aan de beheerder/gebruiker van het bedrijf toegelicht en per brief bevestigd.

Besparingspotentieel

Tijdens de milieucontroles zijn de aspecten op het gebied van duurzaamheid toegelicht. Daarnaast is aangegeven dat toepassing van energiebesparende maatregelen kansen biedt en leidt tot een aanzienlijke energie- en kostenbesparing. Het betrof hier bijvoorbeeld maatregelen op het gebied van verlichting, ventilatie, verwarming en het (in)regelen van technische installaties.