Zorg

AVL optimaliseert warmte- en koudeopwekking

Peter Rolf

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) schakelt voor een groot deel over op warmtepompen in combinatie met een bodemenergiesysteem (WKO). Het ziekenhuis en onderzoeksinstituut in Amsterdam doet dit niet alleen om van het aardgas af te raken, maar ook om de energiekosten structureel te verlagen.

Aanleiding om over te schakelen op warmtepompen in combinatie met een bodemenergiesysteem is de revisie van de aardgasinstallatie en conventionele koelmachines. Delen van het systeem waren aan vervanging toe. Bovendien is een uitbreiding van de capaciteit nodig. Aanvankelijk onderzocht het AVL mogelijkheden om de gasinstallatie te optimaliseren. “Maar voor investeringen in aardgas is hier geen draagvlak meer”, zegt energiebeheerder Pascal van Heesch. “Het AVL wil duurzaam zijn. Vandaar dat we zijn uitgekomen op warmtepompen.”

Inkoopvoordeel

Het AVL grijpt de ombouw van het ketelhuis ook aan om kosten te besparen. Door de groei van het aantal patiënten nemen de zorgkosten toe. “Dat maakt het des te belangrijker om scherp te letten op overige kosten”, stelt Van Heesch. “We gaan om met gemeenschapsgeld. Daar moet je heel verantwoord mee omgaan.” Nu het AVL vooral elektriciteit gaat gebruiken, ontstaat er een inkoop-volumevoordeel. De prijs per kWh daalt hiermee.

Innovatieve stoomvoorziening

Het inkoopvoordeel vergroot het AVL door ook de stoomvoorziening grotendeels te elektrificeren. Stoom is nodig om ruimten te bevochtigen. Patiënten voelen zich er beter bij en het vergroot de veiligheid van onderzoek en medisch handelen. Het AVL verbruikte jaarlijks 1,3 miljoen Nm3 gas om stoom te maken. “Dat geld besparen we in de nieuwe situatie grotendeels door voortaan water minder warm te maken met de warmtepompen”, zegt Van Heesch. “Vervolgens verstuiven we het in een zogeheten adiabatisch proces (adiabatische bevochtiging).”

Koelen in de zomer

Verduurzaming en kostenbesparing gaan hand in hand, zegt Van Heesch tot slot. “Met warmtepompen merk je het energievoordeel nog eens extra in de zomer. De warmte die we in de winter met de warmtepompen hebben opgewekt heeft een koude reststroom. Die koude slaan we op in het bodemenergiesysteem. In de zomer koelen we daarmee het ziekenhuis.”

Bron: www.rvo.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.